torstai 2. elokuuta 2012

Janssonin jalanjäljessä – On the Footsteps of Jansson



"Suolaisen kalan ja kermaisen perunan muodostama liitto on aikoinaan ollut suosittu huikopala etenkin yökyöpeleiden keskuudessa, mutta vähitellen sitä on alettu valmistamaan myös pääruokana.


On mielenkiintoista alkaa tarkastelemaan erilaisten ruokien alkuperiä. Joidenkin taustalla tuntuu lymyävän varsinainen teorioiden verkosto, jonka selvittämisessä ei yhtään auta se, että samantyylistä ruokaa voi hyvinkin olla valmistettu useissa eri maissa samanaikaisesti. Janssoninkiusaus on yksi mielenkiintoinen esimerkki mysteeriksi jääneestä ruoasta. Yleisesti on hyväksytty, että ruoka on peräisin Ruotsista. Mutta onko se syntynyt tukholmalaisen rouva Elvira Stigmarkin käsistä, jonka tarinan mukaan kerrotaan 1920-luvun lopulla nimenneen ompeluseuralleen tarjoama kiusaus teattereissa pyörineen suositun elokuvan mukaan? Vai saiko kiusaus nimensä 1800-luvun loppupuolella eläneen kuninkaallisen oopperalaulajan Per Janzonin mukaan, jonka kerrotaan valmistaneen herkullisia aterioita suosituissa illanistujaisissaan? Sangen vahvana elää myös tarina 1800-luvun alkupuolella Amerikkaan paenneesta ruotsalaisesta saarnaajasta nimeltä Erik Jansson, jonka suurinta herkkua kiusaus oli.




Janssoninkiusaus:

1 kg kiinteitä perunoita
2 sipulia
200 g anjovisfileitä
1 fileerasian liemi
4 dl ruokakermaa
mustapippuria
tilliä

Kuori ja pieni perunat sekä sipuli. Asettele voidellun vuoan pohjalle puolet perunoista. Lisää niiden päälle sipulit, pienityt anjovikset sekä mausteet. Lado päälle loput perunoista. Sekoita kerma sekä liemi keskenään ja kaada kiusauksen päälle. Koristele tillillä sekä muutamalla sardiinifileellä. Paista 200 asteessa n. 45 minuuttia, kunnes kerma on saostunut. Tarjoile säilöttyjen punajuurien ja ruisleivän kera.


Suomessakin perinneruoaksi muodostunutta kiusausta on aikoinaan valmistettu kananmunalla perunan sijaan ja anjovisten sijasta siinä on käytetty kilohailia. Suolaisen kalan ja kermaisen perunan muodostama liitto on aikoinaan ollut suosittu huikopala etenkin yökyöpeleiden keskuudessa, mutta vähitellen sitä on alettu valmistamaan myös pääruokana. Vaikka kiusauksen taustalla oleva tarinoiden sekamelska saa pään pyörälle, on se varsin nopea ja vaivaton valmistettava.


*  *  *



It’s interesting to search information about the origins of different dishes. Some seem to have a whole network of contradictory stories behind them, and the fact that many dishes seem to have been made across the world during the same time won’t help with the work. Jansson’s casserole is one interesting example of these types of dishes. It has been generally accepted that the dish comes from Sweden, like other types of casseroles, too. But was it first made by a Stockholmer Elvira Stigmark that is told to have named the casseole she served for her sewing circle after a popular movie that was played in the late 1920’s? Or was the casserole named after a royal opera singer Per Janzon who lived in the late 1800’s and was known for his popular soirées and delicious dinners? Another story tells about a Swedish preacher Erik Jansson who had to flee to America in the early 1800’s and who is told to have brought the casserole to the land of opportunities.


Jansson’s Casserole:

1 kg (2 lbs)  firm potatoes
2 onions
200 g / 2 cans (7 oz) fillets of anchovy
the juice from one anchovy can
4 dl (1 3/4 cups) half and half / single cream
black pepper
dill

Peel and slice the potatoes and onions. Place about half of the potatoes on the bottom of an oiled casserole. Place the onion rings, cut anchovies and seasonings onto them. Add the rest of the potatoes on top. Mix together the juice from one anchovies can and the cream. Pour over the casserole. Decorate the casserole with some dill and a few fillets of anchovies. Bake for about 45 minutes in 200 C / 390 F, until the cream gets thicker. Serve with vinegar red beets and rye bread.


This dish that has become traditional also in Finland has first been made with eggs instead of potatoes and European sprat was used instead of anchovies. The companionship of salty fish and creamy potatoes has been especially popular among the night owls returning from parties, but eventually people started to cook it as main course, too. Even though the multiple stories behind the dish can make your head spin, the casserole itself is very quick and effortless to prepare.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti