torstai 30. elokuuta 2012

Porkkanaisia rieskoja





"Kun ainesosiin ponnahtaa kylmiöstä musta hevonen ja jauhot vaihtavat lajia, muuttuu ilmeisesti koko taikinan kemia.

Puuhastelupäivä alkoi rieskojen leipomisella. Suunnittelemani perunarieskat kaatuivat siihen, että jääkaapista löytyi vain puolisen kiloa perunoita ja toinen summittainen puolikiloinen vanhaksi meneviä porkkanoita. Niinpä päädyin peruna-porkkanarieskoihin. Vaikkakaan en tälläkään kertaa pystynyt pitäytymään alkuperäisessä reseptissä (vaan loihdin alla olevan luomuksen), rieskoista tuli maistuvia ja jälleen on taloutemme leipävaranto hetken aikaa turvattuna. Ja mitäpä se haittaa, vaikka tulos olisikin itse sävellettyä, siinähän sen ihanuus onkin, että melkein mistä tahansa on mahdollista tehdä leipää. Mutta pidä muistiinpanosi etäällä kuumista keittolevyistä. Sain keittiöön varsin paahteisen tuoksun ennen kuin huomasin oman huolimattomuuteni.



Peruna-porkkanarieskat (14 kpl):

500 g kiinteitä perunoita
500 g porkkanoita
1/2 dl keitinvettä
1 tl suolaa
5 dl hiivaleipäjauhoja

Kuori ja keitä perunat sekä porkkanat. Kaada keitinvesi erilliseen astiaan ja survo juurekset muusiksi. Anna keitinveden ja muusin jäähtyä. Sekoita ainekset keskenään puulusikalla ja nostele pellille taikinanokareita. Levitä lusikalla pyöreiksi, parin sentin paksuisiksi rieskoiksi. Paista 250-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes rieskat saavat hieman täpliä.



Rieskanpyörittelytaitoni kaipaavat vielä harjoitusta. Jostain kumman syystä rieskoista ei koskaan tule sellaisia, kuin resepti väittää. Se johtuu ehkä siitä, että suunnitelmani muuttuvat aina siinä vaiheessa kun löydän jääkapista jotain, minkä pitäisi tulla käytetyksi. Kun ainesosiin ponnahtaa kylmiöstä musta hevonen ja jauhot vaihtavat lajia, muuttuu ilmeisesti koko taikinan kemia. Jälleen, alkuperäisen ohjeen mukaan käyttämäni jauhomäärän olisi pitänyt olla jo liian paljon ja pienemmällä määrällä taikinasta olisi pitänyt tulla löysää, mutta kuitenkin pötköksi pyöriteltävää. Voin sanoa, ettei tullut. Taas kerran annostelin rieskat lusikalla pellille sen sijaan, että olisin kätösissäni muovannut pehmyitä rieskan palluroita. Seuraavalla kerralla pyrin pitäytymään tiukasti reseptissä, jotta tuloksena olisi juuri tarkoituksenmukaisia rieskoja.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti