perjantai 10. elokuuta 2012

Rautainen nokkoskeitto ja aamiaispirtelö – Iron Rich Nettle Soup and Breakfast Smoothie



"Veden mukana huuhtoutui varmasti monta viatonta kaveria ja tiedän ensi elämässäni syntyväni nuppineulan päätä pienemmäksi.

Olen jo kauan aikaa haikaillut viljelemättömien luonnonkasvien hyödyntämisestä ruoanlaitossa. Pari päivää sitten otin ensimmäisen askeleen kohti tätä kiehtovaa maailmaa, kun poljin töiden jälkeen sivummalle autotiestä ja hyppäsin nokkospuskan keskelle napsimaan saksilla niiden latvustoja. Lapsuudessani nokkoskeitto oli varsin tuttu ruoka, mutta en ole kertaakaan sitä itse valmistanut. Ja mitä muita ihanuuksia nokkosista voikaan saada aikaan!

Vaikkei päivä ollutkaan lämmin, oli talvisormikkaat kädessä toimiminen vähän hassun tuntuista. Ja poltti joku nokkosen mokoma hansikkaan läpikin! (Kuulin, ettei ohuistakaan vinyylihansikkaista periaatteessa pitäisi polttiaiskarvojen päästä läpi.) Innostuin entistä enemmän huomatessani nokkospusikon vieressä kasvavan vadelman, ja lopulta kotiin matkasi pussillinen nokkosen varsia ja pussin pohjallinen vadelmia. Mukana matkasi tosin myös kolme kotiloa (toivottavasti ei enempää, sillä vain ne löysin), pari kirvaa ja ludetta (yöh) ja vähän pienempiäkin öttiäisiä. Tämänkin vuoksi on oleellista huuhdella nokkoset huolella. Vähän isommat kaverit toki vapautin takaisin luontoon, mutta veden mukana huuhtoutui varmasti monta viatonta kaveria ja tiedän ensi elämässäni syntyväni nuppineulan päätä pienemmäksi.

Itsessään keiton kypsennysaika on lyhyt, mutta aikaa kuluu nokkosen lehtien karsimisessa varsistaan. Tähän on tosissaan hyvä varata tehtävään sopivat hansikkaat, sillä peukalon päähän jäi parin polton jälkeen seuraavaan päivään riittänyt puutunut tunne. Leikkasin aluksi lehtiä saksilla irti, mutta lopulta hermostuin hitaaseen työhön ja nypin ne käsin. Koska näin mukaan tuli myös lehtien ohuehkot varsiosat, päätin käyttää keitossa sauvasekoitinta kypsennyksen loppuvaiheessa, mikä toimikin hyvin: huoleni keiton liiasta soseutumisesta oli turha, ja nokkosesta jäi sopiva tuntuma hampaisiin. 




Rautainen nokkoskeitto (4 annosta):

10 dl tuoreita nokkosen lehtiä
vettä
2 rkl voita
1 sipuli
3 rkl vehnäjauhoja
2 dl ruokakermaa
10 dl maitoa
1 valkosipulin kynsi
1 tl suolaa
1 tl valkopippuria

Leikkaa tai nypi nokkosen lehdet varsistaan ja huuhtele ne huolellisesti. Kiehauta kattilassa vettä ja lisää nokkosen lehdet muutamaksi minuutiksi. Valuta ryöpätyt lehdet siivilässä. Pilko sipuli ja kuullota se kattilan pohjalla voissa. Lisää päälle vehnäjauhot ja kypsennä hetki sekoitellen. Lisää sitten rauhallisesti ruokakerma ja lopuksi maito. Anna kiehahtaa jatkuvasti sekoitellen. Lisää nokkoset (joko silputtuna tai sellaisenaan, jolloin voit lopuksi pieniä ne sauvasekoittimella) sekä mausteet. Kypsennä vielä 5-10 minuuttia. Tarjoa keitettyjen kananmunien sekä esimerkiksi kauraisten ohrarieskojen kanssa.


Pienen iltaväsymyksen aiheuttaman sählingin jälkeen keiton valmistaminen sujui hyvin ja siitä tuli varsin maukasta! Ajattelin jopa käydä keräämässä nokkosta pakkaseen vastaisuuden varalle, jolloin myös keiton alkuvalmistelut helpottuisivat huomattavasti. Joissain lähteissä sanotaan, ettei nokkosta tarvitse pinaatin tavoin ryöpätä, mutta ryöppäsin ne nyt kuitenkin, vaikken ole puolestaan samaa tajunnut tehdä pinaatille (no jaa, olen ehkä kaksi kertaa käyttänyt tuoretta pinaattia). Nokkosen käytössä erinomainen vaihtoehto on kuivattaa ja lisätä sitä mm. juuri keittoon jauheena. Isäni on kuivattanut nokkosta vuosikausia ja saan sitä kotona käydessäni mukaani. Kuivattu nokkonen on helpon käytettävyytensä ansiosta loistava vitamiini- ja rautalisä esimerkiksi aamiaiseen: lisään sitä aamiaispirtelööni päivittäin, eivätkä pikkuflunssat vaivaa. Suosittelen ehdottomasti kaikille!


Rautainen aamiaispirtelö (2 annosta):

1 rkl pellavansiemeniä
tilkka vettä
1 rkl jauhettua kuivattua nokkosta
2–3 dl piimää tai maustamatonta jogurttia
1 dl rahkaa
1 banaani
1 dl marjoja
(sokeria)

Laita pellavansiemenet likoamaan vähintään 15 minuutiksi tilkkaan vettä sauvasekoittimelle sopivaan astiaan. Lisää muut ainekset ja soseuta. Makeuta tarvittaessa sokerilla.

*  *  *


For a long time now I’ve been interested in using wild herbs in cooking. A few days ago I took the first step towards this intriguing world, as I cycled off my everyday work route away from the driveway and jumped straight into a bush of nettles to cut off their canopies. When I was a child nettle soup was a very common food in our family, but I have never prepared it myself. And boy oh boy, you can make all kind of stuff from nettles!


Even though it wasn’t a warm day, working with thick gloves felt a bit funny. And a nettle did sting me even though the gloves were on! (I heard, that if you use even thin vinyl gloves, nettles shouldn’t sting through, so next time I’ll try them out) I got even more excited when I found out there was a raspberry bush right next to the nettles. So there I was, bustling in the bushes for over an hour next to the other small creatures; aphids, forest bugs (yuck), bees, snails and many others that I didn’t recognize. The bees were buzzing around the raspberries eating them avariciously, and they were not happy to get company. I managed without much conflict, though, and got home with a bagful of nettles and a small amount of raspberries. Along with the nettles also travelled three snails (I hope not more, as they were the only ones I found), a couple of aphids and forest bugs and some smaller creepy-crawlies, too. This is why nettles should be rinsed carefully. I released the bigger bugs back into the nature, but I’m sure I rinsed many innocent souls into the drain and will therefore be born smaller than a pin in my next life.

The time it takes to cook nettle soup is short, but it takes some effort to cut off the leaves from the stems. And do reserve some good gloves for the task; after being stung a few times more I had the numb feeling on my thumb until the next day. At first I cut off the leaves with scissors, but got bored with the slow technique and started to pick the leaves off. This way also the stems of the leaves got into the soup, so I decided to use a blender bar after cooking the soup. It worked well; I was worried the soup would get mashed too much, but there still was a nice texture to it.


Nettle Soup (4 portions):

10 dl (2 pt) fresh nettle leaves
water
2 tbsp. butter
1 onion
3 tbsp. plain flour
2 dl (1/3 pt) half and half / single cream
10 dl (2 pt) milk
1 clove of garlic
1 tsp. salt
1 tsp. white pepper

Cut or pick off the nettle leaves from the stems. Rinse the leaves carefully. Cook a small amount of water in a kettle and add in the nettle leaves for a couple of minutes. Drain the parboiled leaves. Cut the onion and sweat it in butter on the bottom of the kettle. Add plain flour and cook while stirring for a while. Then add half and half, gradually mixing it to the thickener. Finally, add the milk. Bring the soup to a boil while stirring. Add in the nettle leaves either chopped or whole, if you want to use a blender bar. Add seasonings. Cook for 5–10 more minutes. Serve the soup with hard boiled eggs.


Even though I was a bit tired after a long day at work and hopping over the nettle bushes, after messing around for a while the whole worked out fine and the soup was delicious. I even thought I would go and get some more nettles into the freezer for later use. That way the preparation would get quicker. In some sources it is said that nettles won’t need to be parboiled before use as spinach does, but this time I did cook them quickly in a small amount of water – which I haven’t done with spinach before, actually…. Oh well, I believe I have used fresh spinach something like two times in my whole life. Nettle is the handiest herb ever. You can dry it and use it in the soup like that. My father has dried nettles for years, and I usually get to take it home when visiting him. Dried nettle is effortless and handy, and it makes a good vitamin and iron addition even for a breakfast; I add it to my breakfast smoothie every day and I can’t even remember the last time I had flu. I highly recommend this practise!


Iron Rich Breakfast Smoothie (2 portions):

1 tbsp. linseeds
dash of water
1 tbsp. powdered dry nettle
2–3 dl (1–1 1/4 cup) sour milk / natural yoghurt
1 dl (1/2 cup) quark
1 banana
1/2–1 dl (1/4–1/2 cup) berries
(sugar)

Soak the linseeds for at least 15 minutes in a container suitable for a blender bar. Add the rest of the ingredients and mash into a smoothie. Season with some sugar, if needed.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti